Успехи

За първи път български биатлонисти се появяват на игрите в Инсбрук (Австрия)  през 1976 г. Представят ни Христо Маджаров и Илия Тодоров. На игрите в Лекс Плесид през 1980г. участваме с Владимир Величков и Юри Митев. В Сараево’84  четирима наши биатлонисти участват в игрите, но не влизат в петицата. На игрите в Калгари през 1988 г. страната ни участва с петима спортисти - Красимир Виденов, Христо Воденичаров, Христо Ковачки, Владимир Величков и Васил Божилов. Всички обаче се класират извън първата десетката.  В щафетата обаче българският отбор заема осмо място.

Женският ни отбор дебютира на игрите в Албервил през 1992 г. На 7,5 км Надежда Алексиева е 4-та, а на 15 км 5-та. Място сред най-добрите 10 намира и Силвана Благоева – осма на 7,5 км. Щафетата ни 3 по 7,5 км - Алексиева, Благоева и Ива Шкодрева, се класира на 4-то място. Другите ни биатлонисти Мария Манолова, Вера Вучева, Спас Галев, Бойко Попов, Красимир Виденов, Христо Воденичаров и Спас Златев остават назад в класирането. На следващите игри в Лилехамер (1994 г.) Ива Шкодрева се класира 11-та. Останалите ни 18 спортисти отпадат още в квалификациите.

Първата олимпийска титла за България печели Екатерина Дафовска на 15 км в Нагано’98, а на същата дистанция Павлина Филипова е 4-та. Втори медал от Олимпиада за страната ни печели Ирина Никулчина  - бронз на 10 км преследване от игрите в Солт Лейк Сити (2002 г.). Тогава Дафовска е 5-та на 15 км, 10-та на 10 км преследване и 15-та на 7,5 км. На престижното 4-то място се класира и щафетата ни на 4 по 7,5 км.

България има и редица медали от младежки Световни първенства. Първият е дело на Владимир Величков, който печели сребърното отличие на шампионата в Хохфилцен (Австрия) през 1978г.  Кирил Василев има три сребърни медала в актива си. Първият е в спринта при юношите на шампионата в Полша през 2003, а три години по-късно печели още две отличия в дългата дистанция и преследването в Преск Ил (САЩ).  Нина Кадева има бронзов медал в преследването на Световното първенство в Хохфилцен (Австрия) през 200г0.

През 2012 г. в словашкия зимен център в Осръбле Ния Димитрова става европейска шампионка за девойки в спринта. Младата ни надежда печели и бронзов медал в преследването на европейското първенство и само един грешен изстрел я лишава от трето отличие в дългата дистанция.

При мъжете Красимир Анев също се отличи с два медала от шампионата на континента, който се проведе в Риднаун. Състезателят ни се класира втори в преследването на 12,5 км. и трети в индивидуалния старт на 20 км. Красимир Анев печели общо 12 отличия (2 златни, 5 сребърни и 5 бронзови) от шампионата на стария континент. Красимир Анев постига голям успех и на Световното първенство в Хохфилцен (Австрия) през 2017 година, където се класира 6-ти в спринта и 7-ми в преследването.

През 2019 година на Световното първенство в Йостерзунд (Швеция), Владимир Илиев бележи връх в българския мъжки биатлон. Спортистът от Троян поваля 19 от 20 мишени в дългата дисциплина и печели единствения сребърен медал за България от СП при мъжете. Илиев има завоювани и три медала от Европейски първенства - един златен и два сребърни.

Година по-късно Милена Тодорова носи на България три медала от Световното първенство за младежи и девойки. През 2020г. на шампионата в Ленцерхайде (Швейцария), биатлонистката от Троян печели сребро в индивидуалното и два бронзови медала в спринта и преследването.

 

Top