На световното: Анев - 19-и, Илиев - 39-и в преследването на 12,5 км

10.02.2013 г.

Красимир Анев продължи с отличното си представяне на световното първенство в Нове Место и завърши на 19-то място в днешното преследване, което беше увенчано с драматична развръзка в битката за титлата и финален спринт между Емил Хегле-Свендсен и Мартен Фуркад.

 

Състезанието започна с невероятно висок стандарт на първа стрелба, където масово имаше „нули” и само Оле Ейнар Бьорндален и Тарей Бьо направиха грешки от първата десетка. Краси Анев също беше безпогрешен, макар и малко по-бавен и излезе на 13-то място след този първи престой на огневия рубеж. Лидерите Емил Хегле-Свендсен и Мартен Фуркад също нямаха грешка и се гонеха по трасето в рамките на по-малко от скеунда.

 

При втората стрелба дойде и първата грешка за Анев, което предопредели ново изоставане. Същото се случи и с лидера за Световната купа Мартен Фуркад, докато Свендсен стреля като скала и направи 10 от 10. С чиста стрелба мина и Оле Ейнар Бьорндален. Така след втора стрелба Якоб Фак зае второто място след Свендсен, но Фуркад беше на по-малко от три секунди зад Фак.

 

Третата стрелба на Свендсен беше шампионска – в уверено и бързо темпо норвежецът закова нова петица от мишени, а Фуркад направи още една грешка, с което Якоб Фак и Дмитрий Малишко останаха единствените, застрашаващи донякъде лидера. Заразен от стрелбата на Свендсен беше и нашият Краси Анев, който наниза пет от пет и отново се приближи на едно място от челната десетка.

 

В последната стрелба Краси Анев не успя да запази отличната си форма с пушката и пропусна последната мишена, което го лиши от шанс да се бори за десетката. Свендсен пък допусна първата си и единствена грешка и не можа да завърши с нула, което се оказа сериозен проблем за норвежеца, защото Дмитрий Малишко стреля като истински възпитаник на КГБ и заби пет от пет, като излезе на само секунда и шест стотни след Свендсен.

 

Тази грешка на Свендсен доведе дотам, че преди финала цели четирима души имаха шанс за златото – норвежецът, Малишко, Фуркад и Шипулин, които се сбиха в по-малко от две секунди разстояние. И тук се опря до запаса от енергия, до взривността и до правилния момент за атака. 500 метра преди края Фуркад дръпна рязко пред другите, като руснаците се предадоха, но Свендсен не се отказа.

 

В крайна сметка двамата завиха едновременно на правата и там Свендсен контраатакува, като спечели с фотофиниш – един косъм разстояние. Трети остана Антон Шипулин. Така Свендсен вече има златни медали от световно първенство от всички дисциплини в биатлона, а само от първенството в Нове Место има три златни медала от три дисциплини – смесена щафета, спринт и преследване.

 

В крайна сметка Краси Анев завърши 19-ти и почти сигурно отива на масов старт следващата седмица. Владимир Илиев пък с пет наказателни обиколки успя да завърши на 39-то място, т.е. в зоната на точите. 
 


 

 

Последвайте ни!

 

Генерално класиране Мъже

1 FOURCADE Martin 384
2 BJOERNDALEN Ole Einar 337
3 SCHEMPP Simon 331
4 SVENDSEN Emil Hegle 306
5 FILLON MAILLET Quentin 297
6 SHIPULIN Anton 267
7 BOE Tarjei 263
8 GARANICHEV Evgeniy 236
9 DOLL Benedikt 208
10 DESTHIEUX Simon 200

Генерално класиране Жени

1 SOUKALOVA Gabriela 359
2 DORIN HABERT Marie 345
3 HILDEBRAND Franziska 307
4 MAKARAINEN Kaisa 278
5 WIERER Dorothea 270
6 PREUSS Franziska 256
7 DAHLMEIER Laura 242
8 VITKOVA Veronika 239
9 PIDHRUSHNA Olena 215
10 HAMMERSCHMIDT Maren 205
 

 

Copyright 2017, Българска федерация по биатлон, Всички права запазени